Bahan-Bahan
250 grm mentega
2 sudu makan susu pekat
½ sudu makan pasta vanelli
10 kuning telur
4 putih telur
160 grm gula
90 grm tepung Hong Kong
2 sudu makan badam kisar
½ sudu teh baking powder
1½ - 2 sudu makan kulit limau purut (parutkan)
1 tsp warna hijau
Peraturannya
1. Mentega, vanilli dan susu pekat dikacau hingga kembang. Ketepikan.
250 grm mentega
2 sudu makan susu pekat
½ sudu makan pasta vanelli
10 kuning telur
4 putih telur
160 grm gula
90 grm tepung Hong Kong
2 sudu makan badam kisar
½ sudu teh baking powder
1½ - 2 sudu makan kulit limau purut (parutkan)
1 tsp warna hijau
Peraturannya
1. Mentega, vanilli dan susu pekat dikacau hingga kembang. Ketepikan.
2. Pukul putih telur bersama baking powder hingga kembang. Masukkan gula
sedikit-sedikit sehingga habis. Pukul lagi hingga naik dan pekat.
3. Masukkan kuning telur satu persatu dan terus pukul hingga sebati.
4. Masukkan mentega yang telah dikacau tadi ke dalam adunan putih telur. Kacau
rata-rata lalu masukkan tepung sedikit demi sedikit.
5. Masukkan badam dan parutan limau purut. Kacau hingga rata. Bahagi adunan
kepada 2 bahagian. Satu biarlah plain dan yg satu lagi dibubuh pewarna hijau.
6. Bakarlah selapis demi selapis hingga masak
Yang ini Vaneli, fungsi nya untuk mengharumkan kek. Ada beza sikit dengan Vanila. | . |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan