HALAMAN UTAMA

Isnin, 30 April 2018

CHEESE MARBLE CHOCOLATE CAKE

 

Bahan-bahan ( bekas bulat 18~21cm @ bks 4 segi 19x19cm )


Bahan A: 
50g butter
150g coklat bar
50g gula
2bj telur (suhu bilik)

Bahan diayak:
50g tepung gandum dan 1 sudu kecil baking powder

Bahan B:
100g cream cheese
20g gula
3 sd besar fresh cream @ fresh milk@whipping cream
1 1/2 sd kecil perahan lemon

Cara-cara

Bhn A utk buat adunan coklat.
  • Cairkn butter dan coklat bar dalam oven selama lebih kurang 50 saat. Kalau nak guna kaedah double boiler pun ok. 
  • Telur dan gula dipukul sampai sebati (dalam 2~3 minit). Masukkn (1) dalam bancuhan ini. Kacau lagi sampai rata.
  • Masukkn bahan diayak dan kacau lagi sampai semua bahan rata. 
  • Sementara itu, panaskan oven pada suhu 170c. 
 
Bhn B pula utk adunan cheese. 
  • Dalam mangkuk lain, pukul cheese sampai jada bentuk krim (lembut). 
  • Masukkan gula dan air lemon dan kacau lagi sampai rata. Selepas itu, masukkan fresh cream dan gaul lg.

Masukkan adunan A dalam bekas kek yang telah dilapik dengan kitchen paper. Tuang pula adunan B. Kacau perlahan. Lebih elok guna lidi atau copstick. Jangan kacau berlebihan, nanti x nmpk kesan marble.

Kalau guna bekas bulat, bakar dlm suhu 180C selama lebih kurang 40~45 min. Kalau guna bekas 4 segi, bakar pada suhu 170C selama 30~35 min. Tambah masa kalau rasa kek kurang masak lagi.

bila kek dah sejuk, keluarkan dari bekas dan potong ikut bentuk yang disukai.. 


Tiada ulasan:

Jadual Solat

Anda mungkin nak baca yang ni..