Bahan-bahan
( bekas bulat 18~21cm @ bks 4 segi 19x19cm )
Bahan A:
50g butter
150g
coklat bar
50g gula
50g gula
2bj
telur (suhu bilik)
Bahan diayak:
50g tepung gandum dan 1 sudu kecil baking powder
Bahan B:
100g
cream cheese
20g
gula
3
sd besar fresh cream @ fresh milk@whipping cream
1
1/2 sd kecil perahan lemon
Cara-cara
Bhn A utk buat
adunan coklat.
- Cairkn butter dan coklat bar dalam oven selama lebih kurang 50 saat. Kalau nak guna kaedah double boiler pun ok.
- Telur dan gula dipukul sampai sebati (dalam 2~3 minit). Masukkn (1) dalam bancuhan ini. Kacau lagi sampai rata.
- Masukkn bahan diayak dan kacau lagi sampai semua bahan rata.
- Sementara itu, panaskan oven pada suhu 170c.
Bhn B pula utk adunan cheese.
- Dalam mangkuk lain, pukul cheese sampai jada bentuk krim (lembut).
- Masukkan gula dan air lemon dan kacau lagi sampai rata. Selepas itu, masukkan fresh cream dan gaul lg.
Masukkan
adunan A dalam bekas kek yang telah dilapik dengan kitchen paper. Tuang pula adunan
B. Kacau perlahan. Lebih elok guna lidi atau copstick. Jangan kacau berlebihan, nanti x nmpk
kesan marble.
Kalau guna bekas
bulat, bakar dlm suhu 180C selama lebih kurang 40~45 min. Kalau guna bekas 4 segi, bakar
pada suhu 170C selama 30~35 min. Tambah masa kalau rasa kek kurang masak lagi.
bila kek dah sejuk,
keluarkan dari bekas dan potong ikut bentuk yang disukai..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan