HALAMAN UTAMA

Isnin, 30 April 2018

KEK LAPIS KISMIS HAZELNUT


Bahan A
15 biji kuning telur
4 biji putih telur
8 oz gula halus
5 oz tpg Hong Kong atau tpg kek biasa
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar ovalette 

Bahan B
9 oz mentega
2 sudu makan susu pekat
1 sudu teh esen vanilla
Kacang hazelnut 40-50 gm (dicincang kasar-utk ditabur)
2 sudu makan serbuk koko (campur dgn sedikit air panas utk dijadikan pes)
1 sudu teh chocolate emulco (optional)
100 gm kismis hitam/kuning
sedikit pewarna kuning, merah dan hijau

Peraturannya:
1. Pukul Bahan A hingga pekat dan kembang. Ketepikan.

2. Pukul Bahan B sehingga kembang.

3. Satukan Bahan A dan Bahan B dan kacau rata.

4. Bahagi adunan kepada 5 bahagian. Dua bahagian dicampur dengan pes koko dan chocolate emulco. Yg 
3 bahagian lagi, setiap satu diwarnakan dgn pewarna kuning, merah dan hijau.

5. Bakarlah selapis, selapis hingga selesai bermula dgn lapisan coklat dan berakhir juga dgn lapisan coklat. Setiap lapisan menggunakan kira-kira 2 senduk lauk. Anda boleh gunakan loyang berukuran 9"x6" atau 8"x8"
 
6. Bubuh kismis pada setiap lapisan manakala hazelnut cincang pula bolehlah ditaburkan pada lapisan alternate.

psstt: resepi ni mama salin dalam tahun 90an.. mama dalat dari program masakan di telivisyen,tak ingat lagi dah nama program tu.. tapi biasa asal bulan puasa, program tu mesti ada.. sayangnya gambar kek tak de..

Tiada ulasan:

Jadual Solat

Anda mungkin nak baca yang ni..