Resepi asal : Resepi Mama Kent
Gambar : Facebook
Salah satu kek yang mama boleh rekemen untuk Aidilfitri nanti.. Kek Lapis Gula Apong.. sedap sangat..
Bahan :
10 biji telur ayam grade B
450gm butter
2 1/2 cawan tepung hongkong / tepung gandum
1 cawan gula pasir (kurang pun boleh)
2 cawan horlicks1 cawan susu tepung Nespray
1 tin kecil susu manis
1 tin kecil serikaya
1 sudu ovallete
200gm gula apong (tak tau gula apong tu apa, haa kat bawah nanti mama terangkan k..)
pewarna warna hijau, warna asli & kuning
Cara membuatnya:
1. Pukul telur, gula & ovalette sampai putih
2. dalam tempat berasingan, pukul Serikaya, susu manis & butter sampai bertukar warna kepucatan.
3. Selepas itu, gabungkan kedua - dua bahan yang telah dipukul tadi. gaul hingga rata. Selepas itu masukkan horlick, susu nespray dan tepung selang seli. lepas tu barulah masukkan bahan utamanya iaitu gula apong. gaulkan sampai sebati. Bila dah sebati, bahagikan kepada 3 bahagian. 2 bahgian diwarna dengan warna kuning dan hijau, selebihnya tu biar warna asal. Bakar kek selapis demi selapis sampai masak.
Selamat mencuba
Nota tambahan :
Petikan berkenaan GULA APUNG sila klik di sini
Sekadar perkongsian ilmu tentang amalan - amalan harian, petua, kekeluargaan, DIY (Pelbagai), resepi dan lain - lain lagi.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Jadual Solat
Anda mungkin nak baca yang ni..
-
Salam. Nak cerita sikitlah.. tadi waktu mama Google resepi kek kukus, mama terpandanglah buah - buahan eksotik bermusim di Sarawak.. aduh s...
-
Posted on: Feb 23, 2009 - 11:29 AM by anazabri Nabila memandu tenang. Shah Alam di waktu malam agak kurang sibuk. Waktu pu...
-
Kali ni mama nak share resepi biskut yang agak glamour di zaman 80an & 90an (terutama di Sarawak). Semoga perkongsian ini membawa manfa...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan