Assalamualaikum & Salam Sejahtera..
Pejam celik - pejam celik dah tak lama lagi nak masuk bulan Ramadhan. Bagi yang ada buka bisnes biskut, kek, pakaian dan macam - macam lagi sekarang sesuai dah mulakan projek jualan tu.
Oklah... Kali ni mama nak kongsi resepi biskut yang sering menjadi pilihan sebagai juadah di musim perayaan. Harganya pun boleh tahan. Contoh untuk 2016 biskut ni mama jual 100 biji RM58 - RM60 (masyuk kan?? alhamdudillah). Pelanggan tak komplen tentang harganya sebab maklum sangat kalau di Sarawak (tertama di Mukah), harga kacang almond tu memang mahal (100gm - tak sampai 100 biji RM8-9). Jadi Selamat mencuba..
BISKUT ALMOND LONDON (Versi Mama Vie)
Bahan – bahan
250 gm mentega
1 cawan gula kastor
1 biji telur gred A atau B kalau guna yang gred C perlu 2 biji telur
1/2 sudu teh esen vanila atau perisa pisang (kalau nak bagi biskut tu lagi harummmm)
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung naik sendiri
(ayakkan 3 jenis tepung ni)
3/4 cawan serbuk almond
1 s/k emplex
Badam yang sudah dibakar (kalau tak nak bakar pun tak pe sbb cara membakar yang mama nak share ni insyallah ranggup kacangnya)
Cawan kertas (jenis berminyak)
Coklat masakan secukupnya - cairkan cara double boiling.
(kalau nak jimatkan penggunaan coklat masakan ni, disarankan untuk campurkan sedikit minyak masak ke dalam coklat yang sedang dicairkan tadi. jangan banyak sangat tau.. nanti coklat terlalu berminyak)
biji badam
Cara membuatnya
1. Pukul gula dan mentega hingga kembang.
2. Masukkan telur dan esen vanilla/ perisa pisang dan kacau/gaul rata .
3. Masukkan semua tepung sedikit demi sedikit dan gaul rata.
4. Ambil sebesar ibu jari dan leperkan.
5. Bubuh badam di tengah - tengah dan buatkan bentuk bujur.
6. Bakar dalam suhu 180 C sehingga masak .
7. Biar sejuk baru celupkan ke dalam coklat cair.
(yang ni kalau nak ikut cara mama, biskut tu disusun terlebih dahulu dalam cawan kertas, lepas tu ambik dalam 1/2 sudu teh coklat dan tuang perlahan - lahan atas biskut tadi. Lepas tu letaklah hiasan mcm almon cincang ke.. atau mana - mana toping kesukaan. tujuan mama buat cara tu, yang pertama, biskut almond kita taklah terlalu manis jika dibandingkan dengan cara mencelup terus ke dalam coklat yang telah dicairkan tadi. yang keduanya, cara mama tadi lebih menjimatkan penggunaan coklat. Yang ketiga pulak, cara tulah yang mama rasa paling cepat, mudah dan biskut kita lebih kemas sebab tak da kesan sentuhan atas biskut tu. Jadi terpulanglah nak guna cara yang mana ikut kesesuaian dan keselesaan masing - masing ya..
8. Sejukkan dahulu baru disimpan.
pssttt...nak tau macam mana nak bagi biskut tu sedap rangngup tak?? mama ada cara mama sendiri. antaranya;a) Bila nak bakar biskut, guna api yang sederhana kuat tapi kena cek selalu sebab mengikut pengalaman mama, kekuatan haba oven tak semua sama. walaupun oven manual (alah yang dapur kat atas ovennya kat bawahtu..alhamdudillah oven mama jenis tak mengejut kuat habanya)b) Selalu tukar posisi talam biskut supaya biskut masak sekata.c) Petanda biskut nak masak ialah bila biskut tu dah berbau wangi. tapi jgn tutup api dulu sebab perlu cek bahagian bawah biskut tu nak pastikan masak ke tidak. Bila biskut dah berbau wangi, perlahankan api dan tunggu sehingga bawah biskut tu agak gelap sedikit.d) Mama tak tetapkan berapa lama untuk biskut tu masak. haaa ni ada petua yang mama nak kasi kat korang semua. Tau tak biskut ni bila dibakar sehingga coklat gelap sikit (bukan hitam hangus tau.. coklat gelap je) makin sedap. tak caya? boleh cuba lah.. bandingkan biskut yang dah masak tapi bahagian bawah biskut tu bersih je dengan yang ada kesan coklat gelap, yang mana satu lagi sedap, lemak manis dan insyaallah ranggup sehingga ke kacangnya.ok. tu je perkongsian mama tentang biskut ni. Selamat mencuba..Mama Vie
2 ulasan:
Salam
▪ Muhammad Afif Akasha bin Maruan, 17tahun(2022). Kanser Limfoma Hodgkin tahap 2.
Pada Mac 2017, Afif waktu itu berumur 12tahun. Dia tiba-tiba mengalami bengkak di leher dan bawah ketiak. Dia dibawa ke Hospital Sultanah Bahiyah kemudian diminta menjalani pembedahan kecil untuk ambil tisu di leher, kemudian pada Jun 2017, dia disahkan mengidap Kanser Limfoma Hodgkin tahap 2. Dia menjalani kimo 12kali, selepas saja kimo, dia mengalami muntah, tak lalu makan,sakit badan,setiap jam kena urut. Kimo pertama dan kedua pun sama kesannya hingga tak sanggup nak teruskan kimo. Berat dia turun 2kg, semasa kimo. Datang kawan baik ibunya memperkenalkan Jutawan Herbs ,ibunya beli dan terus beri dia minum jus herba semasa rawatan hospital. Kimo ke 3 alhamdulillah dia ada selera makan, aktif balik seperti biasa, tak sakit badan lagi dan pada November 2017 iaitu kimo ke 6, berat badan Afif naik 5kg .Doktor sahkan tak ada lagi sel kanser dan sampai sekarang masih minum Herba Jutawan Herbs.
-------------------------------
▪Puan Arbaayah bt Hussin, 72tahun dari Taiping. Pada tahun 2013 ,dia diserang demam, bengkak kaki dan tidak sedarkan diri. Kemudian dia ditahan di wad Hospital Taiping dan doktor mengsyaki dia diserang kencing tikus. Tapi pada 2015 dia alami tanda yang sama dan doktor mengesahkan dia menghidap Sirosis hati tahap 3. Anaknya terjumpa blog Jutawan Herbs dan dia mula guna herba sejak 2019 sampai la sekarang. Mula-mula minum tak ada sebarang perubahan, tetapi 1 bulan lepas tu barulah dia perasan ,rasa seram sejuk dan takut nak mandi selama ni dah berkurang, sampai sekarang tak ada demam dah. Kesihatan bertambah baik.
▪Puan Siti Saharia, 44tahun. Kanser payudara tahap 2.
Pada bulan Ogos 2020, dia disahkan doktor menghidap kanser payudara tahap 2, selepas menjalani proses ultrasound dan biopsi. Dia melalui pembedahan mastectomy, kimo 6kali dan radioterapi 15kali. Dia kenal Jutawan Herbs dari kawan yang sakit kanser panyudara juga. Dia minum herba Jutawan Herbs pada 2020 semasa sedang kimo. Kalau dulu kesan sampingan semasa kimo sangat teruk dengan alahan, tak ada selera makan dan badan lemah. Tapi lepas minum Jus Jutawan Herbs semasa kimo, kesan sampingan sangat berkurang,mkn berselera, bertenaga dan siap boleh pandu kereta. Pendek kata boleh jalani hidup macam orang sihat. Dia tidak berharap rawatan moden saja, sampai sekarang dia terus ambil herba dan makin pulih.
-------------------------------
▪Puan Roziaton bt Mohd Kasini, asal dari Triang Pahang, Kanser Usus tahap 3.
Pada Julai 2016 ,doktor mengesahkan dia menghidap kanser usus tahap 3 dan perlu buat kimo 12x. Dia terus patah semangat kerana memikirkan anak-anak yang masih kecil. Tapi keluarganya membelikan Jus Jutawan Herbs untuk dia minum, ketahanan badannya menjadi kuat melawan kanser. Dia juga ada minum herba Jutawan Herbs dalam masa yang sama dia buat kimo. Kimo seperti biasa, tiada sakit badan,tiada demam dan lain-lain. Pada 2017 doktor sahkan dia bebas dari kanser dan hanya perlu ambil darah CEA setiap 6bulan sekali. Tak lama lepas tu doktor cakap dia hanya perlu datang ambil darah 1tahun sekali saja. Alhamdulillah dia pun dah sembuh kanser.
------------------------------
▪Puan Aida dari Pahang, anaknya mengidap Leukimia Acute Limphoblastik (ALL) .
Pada hujung tahun 2016, anaknya disahkan menghidap penyakit Leukimia Acute Limphoblastik (ALL). Dia terjumpa blog Jutawan Herbs dan memberi anaknya minum 2jenis herba dari Jutawan Herbs sebelum masuk ke hospital untuk kimo. Lepas 3tahun ,dia perasan anaknya makin cergas ,makan bertambah dan x lesu seperti sebelum minum Herba. Dia yakin Jus Jutawan Herbs banyak membantu anaknya makin sihat.
------------------------------
Call atau WhatsApp untuk order dan sebarang pertanyaan di nombor berikut :
En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570
Catat Ulasan