HALAMAN UTAMA

Selasa, 21 Mac 2017

Pipus Ikan



Mama nak cerita sejenis makanan tradisional Kaum Melanau di Belawai (Belawai ni nama kampung mama dilahirkan). 

Nama makanan yag mama nak perkenalkan ialah PIPUS IKAN. Sangat sedap bila di makan ketika panas samaada dengan nasi putih atau sagu. (nanti kalau mama ada gambar pipus, mama tunjukkan kat sini ya..)

Antara bahan yang perlu ada ialah : (banyak nya tu anggaran sendiri je ya..)
1. Ikan pari (ambik bahagian isi dan hati - asingkan) - nak ikan lain, bolah guna ikan yu atau buntal
2. Secukup rasa garam
3. Secukup rasa serbuk ajinomoto (jangan pakai gula tau 😖😝errrkkk...)
5. Daun nipah

Cara membuatnya ialah dengan menggunakan isi dan hati ikan. ikan yang sering digunakan ialah ikan pari, yu atau buntal (buntal ni yang pakar buang racun boleh buat, kalau tak pakar tak payah, nanti ada yg masok hospital sebab keracunan). Menurut resepi yang pernah diajar oleh kawan sekampung mama, pertama kita perlu rebus isi ikan sehingga betul - betul lembut dan kulit serta tulang mudah ditanggalkan. ambil isinya sahaja. Campurkan garam dan serbuk ajinomoto, ramas atau tumbuk lumat isi tersebut. selepas itu rebuskan pula hati ikan sehingga hati ikan hancur. setelah hancur, toskan airnya kemudian campurkan hati dan isi ikan yag telah ditumbuk lumat tadi. setelah sebati, ambilkan sedikit isi adunan tadi ke dalam daun nipah (daun lain tak pernah rasa lagi. biasa pakai daun ni sahaja) Selepas itu salaikan sehingga isi ikan di atas api yang perlahan sehingga masak/ kering (jangan terlalu kering tau, nanti rasa ikan tu hilang. tak sedap) 

Pipus ni kalau di daerah lain memang tak sama. Kalau di daerah lain ada yang sebut Pipus atau Pipuih. Di Belawai dan Daro isi pipusnya disalai dengan nipis - nipis dan rasanya masih lembut cuma kelemahan nya pipus Belawai tidak dapat disimpan lama kerana mudah basi berbanding dengan pipus yang dibuat di daerah seperti di Mukah, Balingian, Oya, Igan dan lain - lain daerah , pipusnya di salai dengan isi yang banyak (tebal mcm bentuk bantal peluk), kering dan sedikit keras tetapi pipus tahan lama kerana telah disalai dalam tempoh yang agak lama.

Nota : makluat yang mama perolehi adalah hasil daripada cerita yang disampaikan oleh ahli keluarga dan rakan mama. Mungkin ada sedikit perbezaan, namun apa yang mama paparkan adalah sekadar perkongsian. Semoga apa yang mama kongsikan ini dapat memberi pengalaman baru dan ianya dapat dikekalkan sampai bila. Boleh kongsikan maklumat yang mungkin mama lupa nak bagitau. Komen yang elok - elok je k. tq..

psst : 28 - 30 April ni nak diadakan Pesta Kaul Mukah 2017. Macam - macam ada kat situ nanti. kalau dak rasa pelbagai jenis makanan termasuk Pipus ni jomla ke Mukah.





Pipus adalah sejenis makanan orang Melanau. Pipus dibuat menggunakan isi ikan dan juga hati ikan. Ikan yang sesuai dijadikan pipus ialah ikan pari. Isi ikan pari perlulah direbus terlebih dahulu sehingga isinya betul-betul masak dan lembut. Isi ikan yang telah masak hendahlah diceraikan dari kulit dan tulang ikan kerana kita hanya menggunakan isi ikan. Isi ikan tadi kemudiannya ditumbuk menggunakan lesung kayu sehingga ia lumat. Kemudian rebuskan hati ikan pari tadi sehingga ia masak dan sehingga hati tersebut hancur. Kemudian campur garam dan ajinomoto kedalam hati pari tadi. Kemudian Isi ikan dan hati ikan digaul sebati sebelum dimasukkan ke dalam daun nipah seperti di dalam gambar. Selepas itu salaikan pipus tadi dibawah api yang perlahan sehingga ia masak. Pipus sedap dimakan bila ia panas dan sesuai dimakan dengan sagu dan air teh

Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Pipus adalah sejenis makanan orang Melanau. Pipus dibuat menggunakan isi ikan dan juga hati ikan. Ikan yang sesuai dijadikan pipus ialah ikan pari. Isi ikan pari perlulah direbus terlebih dahulu sehingga isinya betul-betul masak dan lembut. Isi ikan yang telah masak hendahlah diceraikan dari kulit dan tulang ikan kerana kita hanya menggunakan isi ikan. Isi ikan tadi kemudiannya ditumbuk menggunakan lesung kayu sehingga ia lumat. Kemudian rebuskan hati ikan pari tadi sehingga ia masak dan sehingga hati tersebut hancur. Kemudian campur garam dan ajinomoto kedalam hati pari tadi. Kemudian Isi ikan dan hati ikan digaul sebati sebelum dimasukkan ke dalam daun nipah seperti di dalam gambar. Selepas itu salaikan pipus tadi dibawah api yang perlahan sehingga ia masak. Pipus sedap dimakan bila ia panas dan sesuai dimakan dengan sagu dan air teh

Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Pipus adalah sejenis makanan orang Melanau. Pipus dibuat menggunakan isi ikan dan juga hati ikan. Ikan yang sesuai dijadikan pipus ialah ikan pari. Isi ikan pari perlulah direbus terlebih dahulu sehingga isinya betul-betul masak dan lembut. Isi ikan yang telah masak hendahlah diceraikan dari kulit dan tulang ikan kerana kita hanya menggunakan isi ikan. Isi ikan tadi kemudiannya ditumbuk menggunakan lesung kayu sehingga ia lumat. Kemudian rebuskan hati ikan pari tadi sehingga ia masak dan sehingga hati tersebut hancur. Kemudian campur garam dan ajinomoto kedalam hati pari tadi. Kemudian Isi ikan dan hati ikan digaul sebati sebelum dimasukkan ke dalam daun nipah seperti di dalam gambar. Selepas itu salaikan pipus tadi dibawah api yang perlahan sehingga ia masak. Pipus sedap dimakan bila ia panas dan sesuai dimakan dengan sagu dan air teh.

Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Pipus adalah sejenis makanan orang Melanau. Pipus dibuat menggunakan isi ikan dan juga hati ikan. Ikan yang sesuai dijadikan pipus ialah ikan pari. Isi ikan pari perlulah direbus terlebih dahulu sehingga isinya betul-betul masak dan lembut. Isi ikan yang telah masak hendahlah diceraikan dari kulit dan tulang ikan kerana kita hanya menggunakan isi ikan. Isi ikan tadi kemudiannya ditumbuk menggunakan lesung kayu sehingga ia lumat. Kemudian rebuskan hati ikan pari tadi sehingga ia masak dan sehingga hati tersebut hancur. Kemudian campur garam dan ajinomoto kedalam hati pari tadi. Kemudian Isi ikan dan hati ikan digaul sebati sebelum dimasukkan ke dalam daun nipah seperti di dalam gambar. Selepas itu salaikan pipus tadi dibawah api yang perlahan sehingga ia masak. Pipus sedap dimakan bila ia panas dan sesuai dimakan dengan sagu dan air teh.

Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap

Tiada ulasan:

Jadual Solat

Anda mungkin nak baca yang ni..