HALAMAN UTAMA

Rabu, 15 September 2021

Resepi Siakap Sarawak Black Pepper


Bahan-bahan:

1 ekor ikan siakap saiz besar cuci bersih potong rama2 (potong dua tanpa putus) dan toskan.
2 sudu besar lada hitam ditumbuk hancur.
1 biji bawang kecil dimayam
1 biji tomato dipotong 6
2 ulas bawang putih dimayam
3 sudu besar sos tiram
7 keping halia yang dihiris nipis
Sedikit perahan lemon
Sedikit bunga kobis
Sedikit lobak merah
1 sudu teh tepung jagung dibancuh dgn suku cawan air.
Tepung jagung secukupnya,garam,gula secukupnya

Cara-cara Untuk KUAH:
 

Tumis bawang - bawang dan halia hingga layu. Masukkan lada hitam yang dah ditumbuk hancur. kacau sekejap dan masukan semua bahan lain KECUALI IKAN. kacau lgi..masukan sedikit air mengikut banyak kuah yang dikehendaki.jika suka pekat, lebihkan sedikit tepung jagung yang dibancuh dahulu dengan air sehingga mendidih. Dah siap.

Cara-cara Untuk memasak IKan: 

Salut ikan dengan tepung jagung. salut kering tau.. jangan dibancuh dgn air tepung tu ye..  goreng ikan dalam minyak yang banyak. setelah masak, angkat dan curah kuah tadi atasnya.

Kredit : @resepimudahsimple

Tiada ulasan:

Jadual Solat

Anda mungkin nak baca yang ni..