BAHAN UTAMA
Minyak Untuk Menggoreng
BAHAN UNTUK KULIT KARIPAP
1kg tepung gandum
100gm planta (kalau guna yang timbang tu lagi sedap sbb ada rasa masin2 sikit)
1 cawan minyak masak
Air secukupnya
BAHAN UNTUK INTI
1/2 kg Kacang Dal (direbus sehingga lembut dan toskan airnya)
1 ikat kacang panjang (dipotong dadu)
1/2 kg ubi kentang (dipotong dadu)
4 ulas bawang besar (mama guna bawang besar sbb bawang ni ada rasa manis- manis sikit)
1 mangkuk kecil cili boh/cili giling
1 1/2 cawan serbuk kari
garam secukup rasa
gula pun secukup rasa..
air secukupnya
CARA MEMBUATNYA
Sementara
menanti bahan untuk inti masak, boleh lah kita membuat kulitnya pula. Terlebih
dahulu, masukkan tepung gandum didalam bekas yang bersesuaian untuk diuli.
(pastikan tepung diayak bagi mengelakkan sebarang bendasing yang berada didalam
tepung tersebut). Setelah itu, masukkan planta dan minyak... gaul bahan
tersebut sehingga rata dengan menggunakan tangan. Setelah rata barulah kita
membuat doh dengan mencampurkan sedikit demi sedikit air. Jangan biarkan doh
terlalu lembut atau terlalu keras. Doh yang menjadi / boleh digunakan biasanya
bila ditarik @ dilentur, ia lambat untuk kembali ke keadaan asal). Setelah doh
siap, biarkan sebentar sehingga keluar minyak nya.
Setelah
inti masak, angkat dan biarkan sejuk sekejap kerana kalau kita menggunakan
terus inti yang masih terlalu panas, karipap mudah menjadi basi. Setelah sejuk
barulah proses membuat karipap dimulakan. Terbih dahulu carik sedikit adunan
tepung kemudian ulikan hingga nipis (mun ada mesin uli laju gik kerja kita..
dan rasanya pun lagiklah rangup) setelah nipis, letakkan di atas acuan. Masukkan kira- kira sesudu @ 1½ sudu teh inti kemudian
kepitkan acuan. Buat begitu sehingga adunan habis.
Setelah selesai goreng sehingga kuning @ masak karipap tersebut... Selamat
mencuba
Petua & Tips
Inti
karipap biasanya boleh tahan selama 3-4 hari kalau kita masakkannya sehingga
kuahnya kering dan disimpan ke dalam peti sejuk. Elakkan daripada mengacau @
memanaskan semula inti yang sudah disimpan dalam peti ais. Jangan risau
seandainya inti itu sejuk, masukkan terus ke dalam kulit karipap, goreng seperti biasa, insyaallah rasanya masih sedap dan
panas seperti baru dimasak. Selain daripada bahan inti di
atas, kita boleh gunakan isi ayam, daging, udang, sesar unjur (udang kering) dan lain- lain
sebagai bahan tambahan. Selain ubi kentang, kita boleh guna ubi lain seperti Ubi
keladi, ubi merah... atau sebagainya sebagai ganti kalau x da ubi kentang. Ada
yang hairan kenapa pakai minyak masak semasa membuat doh untuk kulit karipap sedangkan dalam masa yang sama planta
dimasuk sama. Fungsi minyak tersebut adalah untuk membuatkan
rasa kulit lebih ranggup dan bila kita menggoreng nanti xdalah karipap kita tu rasa kering je. Untuk makluman, mama suka guna kari cap BABAS sebab rasanya yang pekat dan lebih pedas
jadi kita x payah banyak guna cili boh banyak sangat.. cukuplah sedikt sahaja
diperlukan... satu lagi petua bila nak letak karipap yang sudah diacuankan (belum
digoreng) dalam talam... jangan letak @ tabur tepung dalam talam.. biarkan talam
bersih kerana adunan x akan melekat pada talam sebab dah ada minyak pada kulit. Elakkan daripada melapis- lapis karipap yang telas siap di acuankan takut kulit pecah/terbuka sebelum digoreng. Jangan biarkan bahagian yang berkepit (mulut karipap mentah)
disuakan ke atas. Letakkan karipap tersebut dalam keadaan muncungnya ke bawah bagi mengelakkan kulit adunan
ya terbukak sebelum @ sewaktu digoreng. kalau nak frozenkan karipap mentah ni pun boleh juga.. simpan je dalam freezer.. karipap frozen insyallah boleh tahan dalam 4-5 hari.. tapi pastikan karipap betul2 beku ya..
Selamat mencuba..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan