HALAMAN UTAMA

Khamis, 28 September 2017

Bubur Pedas



Bubur Pedas Sarawak yang merupakan menu wajib setiap kali menjelang bulan Ramadhan. Bubur Pedas adalah masakan yang paling popular di Sarawak terutama di Bulan Ramadhan.. Perencah yang digunakan untuk memasak Bubur Pedas yang di panggil Bumbu pedas. Biasanya kalau menjelang bulan Ramdhan senang nak beli kat mana2 kedai runcit.




Bahan-Bahan:

1 bungkus rempah bubur pedas - anggaran berat dalam 150gm (rendamkan dalam air selama 15 minit)
1 biji keledek (saiz sederhana)
250 gram isi ayam (boleh digantikan daging atau udang)
3 batang kacang panjang
Segenggam udang kering 
5-6 helai daun buas (ambik yang lebar sikit) di hiris nipis
3-4 helai daun kunyit dihiris nipis   
3-4 batang jagung muda /rebung rebus
sedikit daun sayur Cangkuk manis diramas halus (ikut rasa nak banyak mana)
¼  buah labu kuning dipotong dadu
2 batang tahu kering (direndam sekejap kemudian hiris nipis
Sedikit cendawan cina ( hitam ) dan cendawan butang
2 helai daun kunyit (dimayang)
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2-3 biji cili merah
½ biji kelapa (ambik santannya)

* Untuk jenis sayur-sayuran boleh mengubah suai mengikut citarasa masing-masing.
 
Daun buas / tebawan
Cara-cara memasak:-

Tumis bawang merah,bawang putih,udang kering dan cili yang telah ditumbuk halus. Setelah naik bau,rempah bubur pedas dan air,masak hingga mendidih. Masukkan isi ayam@ udang dan kesemua sayur-sayuran . Masukkan santan, akhir sekali masukkan garam dan serbuk perasa. Masak sehingga agak pekat sedikit barulah dihidangkan. Sedap dimakan bersama nasi atau dimakan begitu sahaja. Selamat mencuba..

Tiada ulasan:

Jadual Solat

Anda mungkin nak baca yang ni..