Bubur Pedas Sarawak yang merupakan menu wajib
setiap kali menjelang bulan Ramadhan. Bubur Pedas adalah masakan yang paling
popular di Sarawak terutama di Bulan Ramadhan.. Perencah yang digunakan untuk
memasak Bubur Pedas yang di panggil Bumbu pedas. Biasanya kalau menjelang bulan
Ramdhan senang nak beli kat mana2 kedai runcit.
Bahan-Bahan:
1 bungkus rempah bubur pedas - anggaran berat dalam 150gm (rendamkan dalam air selama 15 minit)
1 biji keledek (saiz sederhana)
250 gram isi ayam (boleh digantikan daging atau
udang)
3 batang kacang panjang
Segenggam udang kering
5-6 helai daun buas (ambik yang lebar sikit) di hiris nipis
3-4 helai daun kunyit dihiris nipis
3-4 batang jagung muda /rebung rebus
sedikit daun sayur Cangkuk manis diramas halus (ikut
rasa nak banyak mana)
¼ buah labu
kuning dipotong dadu
2 batang
tahu kering (direndam sekejap kemudian hiris nipis
Sedikit cendawan cina ( hitam ) dan cendawan butang
2 helai daun kunyit (dimayang)
2 ulas
bawang putih
3 ulas bawang merah
2-3 biji cili merah
½ biji kelapa (ambik santannya)
* Untuk jenis sayur-sayuran boleh mengubah suai
mengikut citarasa masing-masing.
Cara-cara memasak:-
Tiada ulasan:
Catat Ulasan