Serikaya telur home made..
Resepi kmk lah owh...
3/4 cwn gula pasir
1 cawan aik panas
Masak gula sampe jadi karamel lepas tu masukkan air panas.. masak sampai gula cair.. ketepikan..
3 biji telur ayam
1 kotak kecik santan
1/4 cawan gula pasir
1 sudu makan tepung jagung
Sedikit pewarna kuning
Daun pandan (ni kalau ada.. kalau tak de buleh campur sikit perasa pandan.. sikit je tau..)
Dengan cara masak double boiled (supaya tak de ketulan) masukkan semua bahan. Kacau guna wisky tanpa henti dan tidak berketul, setelah sebati baru masukkan gula karamel tadi. Kacau sampai adunan menjadi pekat.. siap... selamat mencuba.. 🥰🥰🥰
Sekaya sedap dimakan bersama roti kosong, roti keben gulong (x tauk apa dalam bahasa Malaysia nya) kiben papak pun sodap.. ðŸ¤ðŸ¤
P/s: x abis jgn dibuang.. simpan dalam bekas lepas ya simpan dalam peti sejok. Ambik kuantiti diperlu jak. Jgn dicampur mun ada lebihan ya dengan nok disimpan dalam peti ais ya. Ya molahnya x tahan basik koh..
Sekadar perkongsian ilmu tentang amalan - amalan harian, petua, kekeluargaan, DIY (Pelbagai), resepi dan lain - lain lagi.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Jadual Solat
Anda mungkin nak baca yang ni..
-
Salam. Nak cerita sikitlah.. tadi waktu mama Google resepi kek kukus, mama terpandanglah buah - buahan eksotik bermusim di Sarawak.. aduh s...
-
Posted on: Feb 23, 2009 - 11:29 AM by anazabri Nabila memandu tenang. Shah Alam di waktu malam agak kurang sibuk. Waktu pu...
-
Kali ni mama nak share resepi biskut yang agak glamour di zaman 80an & 90an (terutama di Sarawak). Semoga perkongsian ini membawa manfa...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan